Honden die te veel blaffen?

Eerst en vooral: waarom nam je een hond? Je weet toch dat het normaal is voor honden om te blaffen? Dat hoort nu eenmaal bij hen, dat zit in hun DNA.

Wat is te veel blaffen?

Ergert het je als hij in huis blaft of in de tuin?

Ergert het je als hij op straat blaft?

Raken andere mensen geërgerd door het geblaf van jouw hond?

Wanneer vind je het te veel?

 

In de tuin:

Wanneer een hond alleen in de tuin zit, zonder zijn mensen, dan is een hond helemaal hond. Zijn normale honds gedrag komt dan naar boven. Er is dan niemand die zijn gedrag zal beperken en zijn instinct viert de boventoon.

Hoort hij een vreemd geluid, zal hij blaffen.

Denk hij dat er gevaar dreigt, zal hij blaffen.

Verveelt hij zich, zal hij mogelijk ook gaan blaffen.

Ziet hij mensen of dieren langskomen, zal hij blaffen.

Ga je dat normale hondse gedrag bestraffen, dan krijg je frustratie en die frustratie gaat de hond uiten. Hij zal dat uiten door gedrag dat je mogelijk als ongewenst gaat ervaren want hij snapt niet waarom hij gestraft wordt, hij doet in zijn ogen helemaal niks fout, integendeel, hij gedraagt zich juist helemaal hond. Stroombanden en anti-blafbanden die geuren verspreiden of een shock geven, zijn voor een hond ook niet te begrijpen. Hij krijgt een negatieve ervaring bij normaal honds gedrag, hij doet niks fout in eigen ogen, en toch ervaart hij dit. Ook dat kan leiden tot ander ongewenst gedrag waarmee hij zijn frustraties uit.

Ga je het weg trainen, kan je ook frustratie krijgen. Plus als je niet mee in de tuin blijft, zal het weinig tot niets uithalen want dat is je hond gewoon hond.

 

In huis:

Als je er zelf bij bent, kan je er wel voor zorgen dat je hond minder blaft door middel van training. Maar ook hier: hoever ga je hiermee want ook in huis is blaffen normaal honds gedrag.

Ga je je hond te veel beknotten in zijn blafvrijheid, zal hij zich ook slecht gaan voelen ook al train je op een positieve manier, je onderdrukt normaal honds gedrag.

Denk er daarom eerst goed over na en ga niet zomaar trainen omdat algemeen aangenomen wordt dat honden niet veel mogen blaffen in huis. Kijk naar je hond, misschien heb je wel een ras in huis genomen waardoor hij van nature al veel meer blaft.

Denk goed na over waarom je wil dat hij minder blaft en wees eerlijk met jezelf en geef zoveel mogelijk ruimte om je hond toch gewoon hond te laten zijn.