Het klinkt als een fabeltje, maar dat is het echt niet!

Snorharen helpen de kat met navigeren, het uiteinde van de snorharen is daarvoor heel gevoelig  Als ze ergens dicht tegenaan komen, geeft hun dat een bepaald gevoel. Dit helpt de kat om de aanwezigheid, de grootte en de vorm van naburige objecten te ontdekken die hij mogelijk niet kan zien.

 

Het kan bijzonder irriterend zijn voor een kat als de water- of voedselbak te klein is en de snorharen elke keer tegen de randen komen. Je zou kunnen denken dat je kat wat kieskeurig is wat betreft het eten, maar het zou best kunnen zijn dat je etensbak te klein is!

 

Gebruikt je kat wel eens haar poot om het eten uit de bak te halen? Dan zou dat een indicatie kunnen zijn dat de bak te klein is en ze snorharenstress ervaart.

Sommige katten zullen uit een diepe smalle bak alleen het bovenste opeten om de bodem te vermijden om niet tegen de randen te komen met de snorharen.

Snorharenstress wordt dus veroorzaakt doordat de zeer gevoelige snorharen steeds de randen van de bak raken.

 

Als je kat een slechte eter of drinker is, kijk dan eerst eens naar de bakken en zet er grotere, misschien is het probleem zo al opgelost!