Wanneer er iemand tegen je praat, maar je eigen hoofd zit vol met gedachten, hoor je dan wel wat die ander je vertelt? Of ontgaat er je dan het één en ander?
Wanneer je naar je hond of kat kijkt, die geen gebruik maakt van woorden, en je hoofd zit vol met gedachten, “hoor” je dan wel wat je huisdier je vertelt? Ben je je dan bewust van zijn/haar lichaamstaal?

 

Om goed te kunnen luisteren, is het belangrijk dat ons eigen hoofd niet te vol zit. Ook bij onze dieren is dat belangrijk willen we hen goed begrijpen. Wanneer we hen bewust observeren, is het belangrijk dat onze aandacht echt bij het dier zit zodat ons niets ontgaat. Je kan het natuurlijk ook gaan filmen, maar is het niet veel leuker als je op het moment zelf je huisdier begrijpt en er op kan reageren? Dat gaat de relatie alleen maar versterken.

Heb je zelf moeite om je hoofd kalm te krijgen, overweeg dan eens mindfulness. Probeer voor jezelf wat zaken uit die kunnen helpen. Misschien werkt voor jou rustige muziek opzetten en dan naar je dier kijken, of is het gewoon bewust worden dat je met je dier bezig bent, al genoeg. Het kan ook zijn dat je echt wat meer nodig hebt en je je heil best zoekt in relaxatieoefeningen zodat je jezelf eerst tot rust brengt vooraleer je dier gaat observeren.

 

Als je zelf kalm bent, wordt je huisdier er ook kalm van en dan kan in meerdere situaties goed van pas komen.