Wist je dat…

je hond snuffelt voor meer dan één reden?

Natuurlijk wil je hond ontdekken welke andere viervoeters hetzelfde pad hebben bewandeld en wil hij dolgraag die geursporen verkennen. Zo kan het zijn dat hij, voor het gevoel van zijn baasje, eindeloos aan dat ene bosje grassprieten blijft snuffelen, of aan dat plekje op de muur terwijl je er als baasje echt niets aan kan opmerken.

Onze honden hebben een neus die veel ontwikkelder is omdat ze een enorm aantal reukcellen bezitten waarmee ze geuren kunnen detecteren waar wij alleen maar van kunnen dromen. Zelfs de reukhersenen zijn bij honden veel groter dan bij de mens. Misschien kunnen we er zelfs niet van dromen want we hebben eigenlijk geen idee wat onze honden allemaal kunnen ruiken als we met hen wandelen.

Wil je hond plots naar de overkant van de straat en geeft hij dit meerdere keren aan tijdens de wandeling dan heeft dat helemaal niets te maken met slecht gedrag, wees er maar zeker van dat hij iets héél interessants heeft geroken en dat wil gaan verkennen, want dat hoort gewoon bij een hond.

Snuffelen maakt endorfines vrij en die zorgen ervoor dat je hond zich rustig en tevreden gaat voelen. Als je met je hond gaat wandelen, is het daarom echt wel belangrijk dat hij alle kansen krijgt om te snuffelen. Je gaat nadien een voldane en tevreden hond hebben en een tevreden hond zorgt voor een tevreden baasje.

Snuffelen heeft nog een functie: het is ook lichaamstaal, je hond communiceert ermee naar jou én naar andere honden of mensen. Je hond kan je vertellen dat hij zichzelf probeert te kalmeren door in een stressvolle situatie plots te gaan snuffelen. Of hij vertelt een andere hond dat hij geen kwaad in de zin heeft en die ander gerust en kalm mag zijn in zijn buurt, of tegen een andere mens. Soms vereist een situatie even wat bedenktijd of moet hij prikkels verwerken en kan je hond plotseling gaan snuffelen.

Dus als jij je hond alleen maar aan de voet laat lopen omdat je er vanuit gaat dat dat zo hoort, denk dan eens na over het bovenstaande. De meeste mensen handelen met goede bedoelingen, maar niet al het aangeleerde is gericht op het welzijn van de hond, vaak gaat het ook over het gemak van het baasje of zelfs om de eer van het baasje. Echter is het belangrijk om te weten wat een hond nu echt nodig heeft en waarmee we hem een volwaardig honds leven kunnen geven waar hij zich voldaan en gelukkig in voelt.

Ga je wandelen met je hond, gebruik dan een lange lijn en laat hem op plaatsen waar dat veilig is, uitgebreid snuffelen en zijn gang gaan en wacht geduldig tot hij klaar is. Praat tegen hem, moedig hem aan, laat hem horen dat je het leuk vindt dat hij zo geniet, het zal de relatie met je hond alleen maar ten goede komen.

Wandel je in een drukke straat met een korte lijn zodat hij niet tussen het verkeer kan geraken en zie je een andere hond aankomen, geef hem dan alle tijd om te communiceren met zijn lichaam. Jouw hond weet veel sneller dan jij welk vlees hij in de kuip heeft met de andere hond en zijn reacties zijn dikwijls veel gepaster dan die van ons mensen.

Volg je hond hierin en geef hem alle ruimte om te reageren op een hondse sociaal wenselijke manier. Geef hem die mogelijkheid en ga niet proberen hem vooruit te trekken als hij wil zitten of omkeren, of hem te forceren recht op de andere hond af te lopen als hij liever de straat over steekt of hem te stoppen met snuffelen, want op die manier leer je sociaal gedrag af!

Vergeet ook de regel, die nog vaak wordt geleerd, dat een hond aan de voet moet wandelen. Een hond moet niks, jij bepaalt hoe je met je hond wandelt. Kies er in de eerste plaats voor om samen te genieten.

Als jouw hond echt hond kan zijn, zal jij er vanzelf ook meer van genieten en is dat niet het allerbelangrijkste van het samenleven met een hond!